Toolbox preventie bij luchtweginfecties voor professionals in de huisartsenzorg
Tijdens de COVID-19-pandemie hebben we het belang van een goede infectiepreventie ervaren. We hebben in deze periode veel geleerd over welke maatregelen op welk moment effectief/haalbaar zijn in de dagelijkse praktijk. Om deze lessen mee te nemen voor bijvoorbeeld het griepseizoen hebben we deze toolbox ontwikkeld.
De huidige situatie is: VERHOOGDE DRUK
Wij adviseren: ZORGBLAD 2
Er wordt een stijging in de infectiedruk verwacht of deze stijging is al lichtelijk begonnen.
Heeft u vragen op merkt u dat de situatie in uw praktijk hiervan afwijkt? Dan kunt u contact met ons opnemen via huisartsentoolbox@ggdzl.nl
Wie heeft deze toolbox gemaakt?
De toolbox is ontwikkeld door GGD Zuid-Limburg in samenwerking met de GGD Limburg-Noord, het IP & AMR Zorgnetwerk Limburg, Maastricht University en ZonMw. Het project is uitgevoerd door een multidisciplinair team van onderzoekers, arts-epidemiologen, een huisarts, een deskundige infectiepreventie en een communicatieadviseur.
Bovendien is de toolbox na ontwikkeling van een eerste conceptversie uitgebreid voorgelegd aan verschillende huisartsen, doktersassistenten en praktijkmanagers. Deze professionals hebben hun feedback en mening gegeven in interviews. De verzamelde input is vervolgens verwerkt om de huidige versie van de toolbox te ontwikkelen.
Waarop is de toolbox gebaseerd?
Het idee om een toolbox te ontwikkelen is voortgekomen uit kwalitatieve interviews met huisartsen en doktersassistenten tijdens de COVID-19-pandemie. Hierin gaven deze professionals aan dat ze behoefte hadden aan een andere kijk op de richtlijnen, met o.a. meer aandacht voor communicatie tussen professionals en individuele autonomie bij het maken van keuzes.
Meer over dit onderzoekt vindt u hier.
Tijdens de ontwikkeling van de toolbox is gebruik gemaakt van de bestaande NHG-richtlijnen, kennis uit de wetenschappelijke literatuur, de resultaten van de eerder genoemde kwalitatieve studie en de input van verschillende deskundigen en huisartsenzorg professionals.
Waaruit bestaat de toolbox?
In de toolbox is meegenomen dat in de loop van het jaar de infectiedruk kan verschillen, zoals bijvoorbeeld tijdens het respiratoire seizoen. De aanbevelingen in de toolbox zijn hierop aangepast om zo mee te bewegen met dit seizoen. Dit gebeurt aan de hand van 4 verschillende scenario’s die worden gekenmerkt met een eigen kleur.
U bent vrij om zelf te bepalen in welke ‘kleur’ uw praktijk zich op een gegeven moment bevindt. Dit zou u bijvoorbeeld kunnen doen aan de hand van de keuzetools die zijn opgenomen in de toolbox. U hoeft deze keuze echter niet helemaal zelf te maken. Vanuit de GGD zal er een signaal komen wanneer wij aan onze surveillance data zien dat de infectiedruk van kleur verandert. Dit signaal wordt gebaseerd op bronnen van respiratoire infectiedruk, zoals de Infectieradar en de NIVEL Peilstations. Op basis hiervan maakt de GGD een indicatie van welk scenario actueel is voor huisartsenpraktijken in een regio.
Elk van de 4 scenario’s correspondeert met een eigen zorgblad. Deze zorgbladen bevatten aanbevelingen en handvaten om infectiepreventie toe te passen in de praktijk. Op deze zorgbladen vindt u ook afwegingen, waarbij u zelf kunt kiezen welke maatregelen u toepast. Bij deze keuzes staat een aanbeveling over wat bijvoorbeeld een best-practice of een meer duurzame keuze is.
Bovendien is de toolbox voorzien van een materialen-checklist. Dit is een lijst met standaard infectiepreventie hulpmiddelen, zoals mondneusmaskers en handschoenen. Deze lijst is ook bruikbaar om de voorraad van de praktijk op peil te houden, zodat u bent voorbereid op incidentele pieken in de infectiedruk.
Ten slotte wordt de toolbox ondersteund door een achtergronddocument. Meer over dit document leest u hieronder.
Wat staat er in het achtergronddocument?
Om de toolbox kort en bondig te houden is ervoor gekozen om een groot deel van de uitleg bij aanbevelingen en bronvermelding in een apart achtergronddocument te plaatsen. Dit document bevat daarnaast ook verdiepingsinformatie en verwijzingen naar ander naslagwerk.
Bovendien staat in dit document een aantal posters die om te gebruiken om op- en afschaling van maatregelen in de praktijk aan uw patiënten te communiceren. Deze posters kunnen bijvoorbeeld worden afgebeeld op een scherm in de wachtkamer.
Naast deze posters bevat het document ook een ‘poetskaart’ die bijvoorbeeld als een deurklinkhanger aan een kar met poetsspullen gehangen kan worden. Zo heeft degene die de praktijk schoonmaakt een geheugensteun over hoe er gereinigd kan worden op een infectiepreventieve manier.