Mapping and optimising infection prevention and control in long-term and primary care: a systems perspective
Op donderdag 12 september 2024 verdedigde Famke Houben haar proefschrift getiteld ‘Mapping and optimising infection prevention and control in long-term and primary care: a systems perspective’. Ze werd begeleid door artsen M&G prof. dr. Christian Hoebe en dr. Casper den Heijer en epidemioloog dr. Nicole Dukers-Muijrers.
Lees hier het volledige proefschrift.
De (her)opkomst van infectieziekten en antimicrobiële resistentie (AMR) verhoogt de risico’s voor de veiligheid van patiënten en zorgprofessionals en benadrukt de noodzaak van effectieve infectiepreventie en -bestrijding (IPC). Eerder onderzoek naar IPC richtte zich voornamelijk op ziekenhuisomgevingen. Daarom richtte dit proefschrift zich op onderbelichte zorgsectoren, zoals gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, eerstelijnszorg en ouderenzorg.
Het proefschrift benadrukt dat effectieve IPC een multidimensionale aanpak vereist die is afgestemd op de specifieke kenmerken, behoeften en uitdagingen van elke zorgsector. Zo vereisen bijvoorbeeld de diverse cliëntengroepen in de gehandicaptenzorg, de uiteenlopende behoeften van patiënten in de geestelijke gezondheidszorg en de unieke uitdagingen in huiselijke omgevingen op maat gemaakte IPC-strategieën.
Gebaseerd op de input van zorgprofessionals, geeft dit proefschrift praktische aanbevelingen om de implementatie van IPC te verbeteren. Het onderstreept het belang van een gecoördineerde, systeemgerichte aanpak van IPC, zodat zorgverleners beter voorbereid zijn op toekomstige uitbraken, terwijl de veiligheid van patiënten wordt gewaarborgd en de algehele kwaliteit van de zorgverlening wordt verbeterd.
Belangrijkste conclusies:
- Effectieve infectiepreventie vereist een multidimensionale aanpak: effectieve implementatie van infectiepreventie is een complex samenspel van gedragsverandering van zorgprofessionals, organisatorische facilitering en ondersteunend beleid en regelgevingskaders. Omdat infectiepreventie afhankelijk is van meerdere factoren op zowel micro-, meso- als macroniveau, moeten factoren op meerdere niveaus worden meegenomen om een omgeving te creëren die effectieve infectiepreventie ondersteunt. Dit vereist betrokkenheid van beleidsmakers, zorgmanagers, zorgprofessionals en zelfs patiënten/cliënten.
- Een op maat gemaakte en context-specifieke aanpak is cruciaal om infectiepreventie te verbeteren: in de langdurige en eerstelijnszorg zijn de zorgsettingen complex en divers, waardoor een alomvattende aanpak ontoereikend is; verbeterstrategieën moeten worden afgestemd op de unieke kenmerken, uitdagingen en behoeften van de verschillende zorgsectoren (en lokale zorgomgevingen).
- Het meenemen van de input van zorgprofessionals is essentieel: de bevindingen tonen dat professionals waardevolle inzichten bieden in de praktische uitvoerbaarheid van richtlijnen en de dagelijkse uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd. Wanneer zorgprofessionals worden betrokken, ontstaat er niet alleen waardevolle input voor verbeteracties, maar is bovendien de kans groter dat verbeteracties aansluiten op de behoeften van de werkvloer – en de verbeteracties naar verwachting succesvoller zullen zijn.
Maatschappelijke/sociale relevantie van het onderzoek:
- Verbetering van patiëntveiligheid: de resultaten dragen bij aan het beter beschermen van patiënten tegen infecties en antimicrobiële resistentie in de langdurige en eerstelijnszorg.
- Ondersteuning van zorgprofessionals: zorgprofessionals krijgen concrete aanbevelingen om infectiepreventiepraktijken in hun zorginstellingen te optimaliseren.
- Informatie voor beleidsmakers: de bevindingen bieden beleidsmakers waardevolle inzichten voor het ontwikkelen van beleid en passende richtlijnen die de implementatie van infectiepreventie verbeteren.
- Ontwikkeling van interventies: interventieontwikkelaars en onderzoekers kunnen de resultaten gebruiken om nieuwe interventies ter verbetering van infectiepreventie te ontwikkelen of bestaande interventies te verfijnen.