Menu

Chrissy Moonen

Ik ben Chrissy Moonen, 29 jaar en woonachtig in Guttecoven. Sinds januari 2022 ben ik PhD-kandidaat bij GGD Zuid-Limburg op de afdeling AWPG Mosa. Daarnaast ben ik aangesloten bij het onderzoeksinstituut CAPHRI van de Universiteit Maastricht, specifiek bij de onderzoekslijn Health Inequities and Societal Participation (HISP). Tijdens mijn PhD-traject doe ik onderzoek naar infectieziekten, in het specifiek naar hepatitis B, hepatitis C en hiv onder migranten. Dit sluit goed aan bij mijn eerdere studies aan de Universiteit Maastricht: de bachelor Gezondheidswetenschappen en de master Health Education and Promotion.

De GGD Zuid-Limburg heeft als ambitie de gezondheid van alle Zuid-Limburgers te beschermen, bewaken en bevorderen, met extra aandacht voor mensen in een kwetsbare positie. Ik onderschrijf deze ambitie volledig. Mijn streven is een gezonde samenleving voor iedereen. De Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Mosa draagt hieraan bij door samenwerking en kennisuitwisseling tussen beleid, onderzoek en praktijk. Hierdoor kunnen verschillende gezondheidsvraagstukken op gemeentelijk niveau worden aangepakt op basis van wetenschappelijk bewijs.

Functie: Promovendus

Onderzoek

Aangezien hepatitis B, hepatitis C en hiv relatief vaak voorkomen bij (eerste generatie) migranten, zoeken we naar effectieve manieren om deze virussen tijdig op te sporen en zo ernstige gevolgen van een infectie te voorkomen. Ik richt mij op het opzetten, uitvoeren en evalueren van verschillende praktijkgerichte onderzoeken. Zo hebben we een gericht testaanbod voor hepatitis B en C aangeboden aan Syrische migranten uit Heerlen en Maastricht, die we via gemeentelijke registers per brief hebben uitgenodigd. Daarnaast hebben we ook een opportunistisch testaanbod voor hepatitis B, hepatitis C en hiv geïntegreerd tijdens de verplichte tuberculosescreening van migranten.

Als basis voor deze testmethoden hebben we eerst een literatuuronderzoek uitgevoerd om te bepalen wat wel en niet werkt bij het testen van migranten. Daarnaast hebben we interviews afgenomen om beter te begrijpen hoe migrantenmannen die seks hebben met mannen beter bereikt kunnen worden voor seksuele gezondheidszorg en hoe deze zorg toegankelijker kan worden gemaakt.

Doel van het onderzoek

Het uiteindelijke doel van het onderzoek is de toegankelijkheid van zorg te verbeteren en hepatitis B/C en hiv infecties tijdig op te sporen en te behandelen. Dit sluit aan bij nationale en wereldwijde doelstellingen om deze infecties wereldwijd te elimineren en bij het thema infectieziektebestrijding van AWPG Mosa.