Gezonde jeugd en intergenerationele overdracht
Binnen dit thema onderzoeken wij onder andere de volgende onderwerpen Gelijke Kansen op Gezondheid, Jeugdervaringen en Gezondheid, en Screening op Scoliose. Het onderzoek van AWPG Mosa is daarbij vaak aan de uitvoeringspraktijk van jeugdgezondheidszorg en aan projecten zoals Trendbreuk gekoppeld. Zo brengen we onderzoek en praktijk bij elkaar.
Gelijke Kansen op Gezondheid
Zuid-Limburg is een regio met grote gezondheidsachterstand ten opzichte van Nederland. Ook de sociaaleconomische omstandigheden van mensen in Zuid-Limburg verschillen onderling sterk. Om de kansen op goede gezondheid voor jeugdigen in Zuid-Limburg te vergroten en gelijker te maken, moeten de gezinnen met lagere kansen op gezondheid bereikt worden met jeugdgezondheidszorg.
Omstandigheden die de gezondheid van deze mensen bedreigen, kunnen het ook moeilijk maken om hen te bereiken. Beperkte gezondheidsvaardigheden en chronische stress in het gezin zijn daar voorbeelden van.
Vragen die in het project Jeugdgezondheidszorg: de ongelijkheid ontgroeien onderzocht worden zijn:
- Wie bereikt JGZ in Zuid-Limburg wel en niet?
- Hoe kan JGZ aansluiten bij behoeften van gezinnen met slechtere kansen?
- Verbetert een aangepaste werkwijze het bereik?
Jeugdervaringen en Gezondheid
In het onderzoek Childhood Experiences, Resilience and Health bestuderen we wat de invloed van positieve en negatieve jeugdervaringen op gezondheid is. We willen beter begrijpen wat de invloed van blootstelling aan verschillende soorten ingrijpende jeugdervaringen op de volksgezondheid is.
Negatieve jeugdervaringen (in het Engels: Adverse Childhood Experiences, of ACEs) die we bij meer dan 10.000 respondenten hebben gemeten met onze ChEResH-vragenlijst, kunnen het risico op ziektes en ongezonde leefstijl enorm vergroten. Positieve jeugdervaringen die een kind steun en veiligheid kunnen bieden, maar nog onbekend is of en hoe deze beschermen tegen de negatieve gevolgen van ACEs. Het doel is te leren hoe we vanuit de publieke gezondheidszorg via veerkracht en weerbaarheid invloed kunnen uitoefenen op de gevolgen van negatieve jeugdervaringen.
ScolioScreen
Scoliose is een verkromming van de rug die bij kinderen kan ontstaan tijdens de groei. Ongeveer 3% van de kinderen in Nederland heeft scoliose. We weten niet precies waardoor het komt. Soms wordt de kromming snel erger en kunnen kinderen ademhalingsproblemen en pijn krijgen.
Vroege behandeling met oefentherapie of een brace (korset) kan een ingrijpende operatie voorkomen bij een deel van de kinderen. Sinds 2020 voeren steeds meer organisaties voor jeugdgezondheidszorg de screening weer in bij kinderen als er scoliose in de familie voorkomt.
ScolioScreen is een studie om te zien of we scoliose vroegtijdig kunnen ontdekken door de screening bij alle kinderen uit te voeren in de jeugdgezondheidszorg en daardoor operaties voor scoliose kunnen voorkomen.
De GGD BZO, GGD Limburg-Noord en GGD Zuid-Limburg starten in samenwerking met de afdeling orthopedie van het MUMC+ en 8 regionale ziekenhuizen weer met de scoliose screening in de jeugdgezondheidszorg.
Lees ook het interview met orthopedisch chirurg Eva Jacobs op https://www.mumc.nl/voorkomt-screening-op-scoliose-operaties
De promovenda op dit project is Ester Rijks, arts Maatschappij en Gezondheid bij GGD Brabant ZuidOost.
Zorgzaam vaccineren
Het thema Gezonde jeugd en intergenerationele overdracht raakt ook de vaccinatiebereidheid binnen het thema Infectieziektebestrijding. Met name waar het gaat over zorgzaam vaccineren: het prettiger maken van de interactie tussen professionals, jeugdigen en ouders tijdens het vaccineren.