Engagement in sexual healthcare and STI/HIV burden of first- and second-generation migrant and Western-born female sex workers in the Netherlands: A retrospective cohort study
Een studie van Charlotte Peters en co-auteurs over de betrokkenheid bij seksuele gezondheidszorg en SOA/HIV-last van eerste- en tweedegeneratie migranten en in het Westen geboren vrouwelijke sekswerkers in Nederland.
Highlights:
- Grootste cohortstudie die de soa belasting en betrokkenheid bij de gezondheidszorg van migrantenvrouwen onderzocht.
- Migranten vrouwelijke sekswerkers van de eerste generatie hadden een hogere last en waarschijnlijkheid van diagnoses van HIV, Syfilis en Hepatitis B, maar hadden minder kans om gediagnosticeerd te worden met Chlamydia of Gonorroe in vergelijking met in het Westen geboren vrouwelijke sekswerkers.
- In het Westen geboren vrouwelijke sekswerkers hebben een hogere last van CT en NG dan eerste generatie vrouwelijke sekswerkers.
- Migranten van de eerste generatie vrouwelijke sekswerkers kwamen minder vaak terug voor herhaalconsulten, wat wijst op mogelijke barrières in de toegang tot seksuele gezondheidszorg.
- Onze resultaten onderstrepen het complexe landschap van seksuele gezondheid en toegang tot seksuele gezondheidszorg onder migranten en de behoefte aan gerichte, toegankelijke outreach om de betrokkenheid bij de gezondheidszorg te verbeteren.
Volgende stappen:
Het verbeteren van de toegang tot seksuele gezondheidszorg en het op maat aanbieden van hulp aan migranten vrouwelijke sekswerkers kan de resultaten op het gebied van SOA/HIV verbeteren en ervoor zorgen dat deze gemeenschappen adequate seksuele gezondheidszorg en ondersteuning krijgen.
Met dank aan het team en alle co-auteurs Ymke Evers, Christian J.P.A. Hoebe, Nicole Dukers-Muijrers, Karlijn Kampman, Marie-Jose Theunissen – Lamers en Mark van den Elshout.